Podprogram 2023

 

logo

 

PROGRAM FUNDUSZE EUROPEJSKIE NA POMOC ŻYWNOŚCIOWĄ 2021-2027 (FEPŻ)

JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU SPOŁECZNEGO PLUS

PODPROGRAM 2023

 

CELEM PROGRAMU jest przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnianie środków towarzyszących wspierających ich włączenie społeczne w okresie styczeń 2024 r. - październik 2024 r.

 

OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI:  styczeń 2024- październik 2024

Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez  Śląski Bank Żywności [OPR] do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie województwa śląskiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.

 

 KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:

  1. Pomocą żywnościową w Programie mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej z dnia 12 maja 2004 r. i których dochód nie przekracza 265% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej,  tj. 2056,40 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1590,00 PLN dla osoby w rodzinie.

  1. Sposób kwalifikacji:

  • OPS będzie wydawać osobom uprawnionym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej (załącznik nr 5) lub przekaże organizacjom listy osób zakwalifikowanych do Programu, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób (załącznik nr 7);

  • OPS we współpracy z OPR/OPL rozpowszechniają informacje  o realizacji Programu wśród potencjalnych odbiorców i wskazują najbliższe miejsca lub punkty wydawania artykułów spożywczych.

  • OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w Programie na podstawie podpisanego oświadczenia  [załącznik nr 6 do wytycznych].

 ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:

Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.

1. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 34 kg 

w tym:

L.P.

NAZWA ARTYKUŁU

ILOŚĆ KG NA OSOBĘ

1

Cukier biały

4

2

Fasolka po bretońsku

1,5

3

Herbatniki maślane

0,6

4

Groszek z marchewką

1,6

5

Kasza  jęczmienna

1,5

6

Koncentrat pomidorowy

0,96

7

Makaron jajeczny

2,5

8

Mąka pszenna

4

9

Mleko UHT

6

10

Olej rzepakowy

4

11

Pasztet wieprzowy

0,48

12

Płatki owsiane

1

13

Dżem  truskawkowy

1,2

14

Szprot w oleju

0,68

15

Ser podpuszczkowy

1,2

16

Szynka drobiowa

1,2

17

Szynka wieprzowa mielona

1,2

18

Kawa zbożowa rozpuszczalna

0,4

 

Żywność jest wydawana osobom potrzebującym  w ramach Programu nieodpłatnie.

 

Kategoria: powiązane pliki [3]
Format Nazwa pliku Rozmiar Pobierz
png plakat.png 1.15MB pobierz Plik: plakat.png
odt FEPZ_bezplatne-wydawanie-zywnosci_bw_poziom_MONO.odt 173.56KB pobierz Plik: FEPZ_bezplatne-wydawanie-zywnosci_bw_poziom_MONO.odt
odt FEPZ_finansowanie-wydarzenia_bw_pion_MONO.odt 176.45KB pobierz Plik: FEPZ_finansowanie-wydarzenia_bw_pion_MONO.odt
do góry