Podprogram 2023
PROGRAM FUNDUSZE EUROPEJSKIE NA POMOC ŻYWNOŚCIOWĄ 2021-2027 (FEPŻ)
JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU SPOŁECZNEGO PLUS
PODPROGRAM 2023
CELEM PROGRAMU jest przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnianie środków towarzyszących wspierających ich włączenie społeczne w okresie styczeń 2024 r. - październik 2024 r.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: styczeń 2024- październik 2024
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Śląski Bank Żywności [OPR] do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie województwa śląskiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
-
Pomocą żywnościową w Programie mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej z dnia 12 maja 2004 r. i których dochód nie przekracza 265% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 2056,40 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1590,00 PLN dla osoby w rodzinie.
-
Sposób kwalifikacji:
-
OPS będzie wydawać osobom uprawnionym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej (załącznik nr 5) lub przekaże organizacjom listy osób zakwalifikowanych do Programu, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób (załącznik nr 7);
-
OPS we współpracy z OPR/OPL rozpowszechniają informacje o realizacji Programu wśród potencjalnych odbiorców i wskazują najbliższe miejsca lub punkty wydawania artykułów spożywczych.
-
OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w Programie na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do wytycznych].
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.
1. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 34 kg
w tym:
L.P. |
NAZWA ARTYKUŁU |
ILOŚĆ KG NA OSOBĘ |
1 |
Cukier biały |
4 |
2 |
Fasolka po bretońsku |
1,5 |
3 |
Herbatniki maślane |
0,6 |
4 |
Groszek z marchewką |
1,6 |
5 |
Kasza jęczmienna |
1,5 |
6 |
Koncentrat pomidorowy |
0,96 |
7 |
Makaron jajeczny |
2,5 |
8 |
Mąka pszenna |
4 |
9 |
Mleko UHT |
6 |
10 |
Olej rzepakowy |
4 |
11 |
Pasztet wieprzowy |
0,48 |
12 |
Płatki owsiane |
1 |
13 |
Dżem truskawkowy |
1,2 |
14 |
Szprot w oleju |
0,68 |
15 |
Ser podpuszczkowy |
1,2 |
16 |
Szynka drobiowa |
1,2 |
17 |
Szynka wieprzowa mielona |
1,2 |
18 |
Kawa zbożowa rozpuszczalna |
0,4 |
Żywność jest wydawana osobom potrzebującym w ramach Programu nieodpłatnie.
Format | Nazwa pliku | Rozmiar | Pobierz |
---|---|---|---|
png | plakat.png | 1.15MB | pobierz Plik: plakat.png |
odt | FEPZ_bezplatne-wydawanie-zywnosci_bw_poziom_MONO.odt | 173.56KB | pobierz Plik: FEPZ_bezplatne-wydawanie-zywnosci_bw_poziom_MONO.odt |
odt | FEPZ_finansowanie-wydarzenia_bw_pion_MONO.odt | 176.45KB | pobierz Plik: FEPZ_finansowanie-wydarzenia_bw_pion_MONO.odt |